210 32 40 101 info@multitravel.gr

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Γερμανία

Χριστούγεννα στην Γερμανία

έθιμα & παραδόσεις

Ένα μεγάλο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων στη Γερμανία είναι το Advent, η περίοδος τεσσάρων Κυριακών και εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα. H Λατινική λέξη Adventus είναι η μετάφραση της Ελληνικής λέξης “Παρουσία”. Προφανώς αναφέρεται στην δεύτερη έλευση του Ιησού στον κόσμο. Οι χριστιανοί χρησιμοποιούν τις τέσσερις Κυριακές και τις εβδομάδες της Advent για να προετοιμάσουν και να θυμούνται την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων.

Διάφοροι διαφορετικοί τύποι στεφανιού Advent χρησιμοποιούνται στα γερμανικά σπίτια. Εκτός από τα παραδοσιακά  που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, υπάρχουν και εκείνες που κατασκευάζονται από στεφάνι από κλαδιά με 24 διακοσμημένα κουτιά ή τσάντες που κρέμονται από αυτό. Κάθε κουτί ή τσάντα έχει και κάποιο δώρο. Ένας άλλος τύπος ονομάζεται «Advent Kranz» και είναι ένας δακτύλιος από έλατο με τέσσερα κεριά. Ένα κερί ανάβει στην αρχή κάθε εβδομάδας στο Advent.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε πρωτοεμφανίστηκε το Advent

αλλά χρονολογείται από το 567

Υπάρχουν τρεις έννοιες της «έλευσης» που περιγράφουν οι Χριστιανοί στο Advent. Η πρώτη, όταν ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο ως ένα μωρό και να πεθάνει για μας. Η δεύτερη μπορεί να συμβεί τώρα καθώς ο Ιησούς θέλει να έρθει τώρα στη ζωή μας. Και η τρίτη θα συμβεί στο μέλλον, όταν ο Ιησούς επιστρέψει στον κόσμο ως Βασιλιάς και Δικαστής.

Χριστούγεννα στην Γερμανία

Έθιμα & παραδόσεις

Χριστουγεννιάτικες αγορές:

Η Γερμανία είναι γνωστή για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές της, όπου πωλούνται όλα τα είδη των Χριστουγέννων και των στολιδιών. Ίσως τα πιο διάσημα γερμανικά στολίδια είναι τα γυάλινα . Τα γυάλινα στολίδια ήταν αρχικά φυσητά γυαλιά και εισήχθησαν στις ΗΠΑ το 1880 από τα καταστήματα Woolworth.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο:

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πολύ σημαντικά στη Γερμανία. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τα τέλη του Μεσαίωνα. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, τα δέντρα είναι συνήθως κρυφά στολισμένα από τη μητέρα της οικογένειας. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο παραδοσιακά αγοράζεται και μπαίνει στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε μερικά μέρη της Γερμανίας, το βράδυ, η οικογένεια θα διάβασει τη Βίβλο και θα τραγουδήσει τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως το O Tannenbaum, το Ihr Kinderlein Kommet και το Stille Nacht (Slient Night) .
Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η κυρίως η μέρα που οι Γερμανοί ανταλλάσσουν δώρα με τις οικογένειές τους.

«Frohe Weihnachten». Καλά Χριστούγεννα! 

Η χριστουγεννιάτικη μέρα ονομάζεται “Erste Feiertag” και η 26η Δεκεμβρίου είναι γνωστή ως “Zweite Feiertag” (“δεύτερη γιορτή”) και επίσης “Zweiter Weihnachtsfeiertag” η οποία μεταφράζεται ως η μέρα των δώρων
Σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της , τα παιδιά γράφουν στο das Christkind /Μικρό Χριστό, ζητώντας δώρα. Τα γράμματα προς το Μικρό Χριστό είναι διακοσμημένα με ζάχαρη κολλημένη στο φάκελο, για να φαίνεται ελκυστικός. Τα παιδιά αφήνουν τα γράμματα στο περβάζι στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του Advent.

Το «das Christkind»

μεταφράζεται ως «μικρός Χριστός», αλλά οι Γερμανοί δεν σκέφτονται τον Christkind ως το μωρό Ιησού! Το Christkind περιγράφεται συχνά ως νεαρή κοπέλα με ιδιότητες «όπως του Χριστού». Στη Νυρεμβέργη επιλέγεται κάθε χρόνο μια νεαρή κοπέλα για να συμμετάσχει σε μια παρέλαση ως Christkind. Φοράει ένα μακρύ λευκό και χρυσό φόρεμα, έχει μακρά ξανθιά σγουρά μαλλιά και φορά ένα χρυσό στέμμα και μερικές φορές φτερά σαν άγγελος. Αυτό είναι παρόμοιο με το St Lucia στη Σουηδία. 

Το Christkind της Νυρεμβέργης ανοίγει επίσημα την Χριστουγεννιάτικη αγορά την Παρασκευή πριν την έναρξη του Advent. Και πριν από τα Χριστούγεννα έχει πάνω από 150 «επίσημα καθήκοντα», συμπεριλαμβανομένων επισκέψεών νοσοκομείων, σπιτιών ηλικιωμένων και παιδικών νοσοκομείων! Πρέπει επίσης να δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις και να επισκεφθεί άλλες πόλεις.

Ο Άγιος Βασίλης ή ο πατέρας των Χριστουγέννων (der Weihnachtsmann) φέρνει τα κύρια Χριστουγεννιάτικα δώρα στις 24 Δεκεμβρίου. Σε άλλα μέρη της Γερμανίας, Μπορεί τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Weihnachtsmann . Μερικοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης (Weihnachtsmann) φέρνει τα δώρα και κάποιοι ότι είναι Μικρός Χριστός!

Εκτός από την ελπίδα για δώρα από τον Μικρό Χριστό ή τον Άγιος Βασίλη, μερικά παιδιά ελπίζουν επίσης ότι ο «der Nikolaus» θα τους φέρει μερικά μικρά δώρα, όπως γλυκά και σοκολάτες στις 6 Δεκεμβρίου (Ημέρα του Αγίου Νικολάου). Έρχεται τη νύχτα και τοποθετεί τα δώρα στα παπούτσια των παιδιών, τα οποία συνήθως τα τοποθετούν στις πόρτες τους. Μπορεί επίσης να χτυπήσει στην πόρτα και τα παιδιά θα πρέπει να τραγουδήσουν ένα τραγούδι, να παίξουν ένα τραγούδι σε ένα όργανο ή να πουν μια ιστορία στον Άγιο Νικόλαο πριν τους δώσει τα δώρα τους.

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας υπάρχει ένας χαρακτήρας που ονομάζεται “Knecht Ruprecht” ή “Krampus” ο οποίος συνοδεύει τον Νικόλαο στις 6 Δεκεμβρίου. Είναι τεράστιο τέρας με κέρατα ντυμένο με κουρέλια και αλυσίδες. Σκοπεύει να τιμωρήσει τα παιδιά που ήταν κακά! Είναι συνήθως αυτός που φοβίζει τα μικρά παιδιά. Σε άλλα μέρη της Γερμανίας, ο Άγιος Νικόλαος ακολουθείται από ένα μικρό άτομο που ονομάζεται “Schwarzer Peter” (Μαύρος Πέτρος) ο οποίος φέρει ένα μικρό μαστίγιο. Ο Μαύρος Πέτρος συνοδεύει επίσης τον Άγιο Νικόλαο ή τον Σιντερλάα στην Ολλανδία . Στη βορειοδυτική Γερμανία, ο Άγιος Σέλινς συνοδεύεται από τον Belsnickel ένας άνδρας ντυμένος με γούνα. 

Μια άλλη παράδοση είναι οι Sternsinger (ή αστεροτραγουδιστές) που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούν τα κάλαντα και συλλέγουν χρήματα για φιλανθρωπία (αυτή είναι κατά κύριο λόγο καθολική παράδοση). Οι τραγουδιστές είναι συνήθως τέσσερα παιδιά, τρία που ντύνονται σαν τους σοφούς και το ένα φέρει ένα αστέρι σε ένα ραβδί ως σύμβολο για το Αστέρι της Βηθλεέμ. Όταν τελειώνουν το τραγούδι, γράφουν μια υπογραφή με κιμωλία πάνω από την πόρτα του σπιτιού. Το σημάδι γράφεται με έναν ειδικό τρόπο, οπότε το 2020 θα είναι: 20 * C * M * B * 20. («Christus mansionem benedicat» που είναι «ο Χριστός να ευλογεί το σπίτι» στα Λατινικά). Θεωρείται κακή τύχη η πλύση του σημείου – πρέπει να ξεθωριάζει από μόνο του. Οι Sternsingers επισκέπτονται σπίτια από τις 27 έως τις 6 Ιανουαρίου.

Χριστουγεννιάτικα φαγητά:

Ο κυπρίνος ή η χήνα σερβίρονται συχνά για το κύριο γεύμα των Χριστουγέννων. Το Stollen είναι ένα δημοφιλές κέικ με φρούτα που τρώγεται τα Χριστούγεννα.

Εορταστικό Σκι:

Τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος στη Γερμανία και την Αυστρία , πραγματοποιείται το περίφημο σκι σκι “Four Hills Tournament” («Vierschanzentournee»). Ξεκινά στη Γερμανία με το Oberstdorf (Γερμανία) στις 29 ή 30 Δεκεμβρίου και στο Garmisch-Partenkirchen (Γερμανία) για την Πρωτοχρονιά και συνεχίζει στην Αυστρία με το Innsbruck (Αυστρία) στις 3 ή 4 Ιανουαρίου και στο Bischofshofen (Αυστρία) στις 6 Ιανουαρίου.

Επιλέξτε μια απο τις

εκδρομές μας στην Γερμανία

Πτήσεις Aegean & Lufthansa, Ξενοδοχεία 4*,
Πλούσια προγράμματα

Εκδρομές στην Αυστρία Χριστούγεννα

Early booking - 50 €

Αλσατία Μέλανας Δρυμός Απόκριες Πάσχα Αγίου Πνεύματος

4,5 μέρες
Αναχώρηση : 28/2 - 16,17,18,22/4 - 4,5/6
Αθήνα
Φρανκφούρτη
0
Από€ 395
Early booking - 50 €

Μόναχο Σάλτσμπουργκ Βαυαρία Πάσχα Αγίου Πνεύματος

4, 5 μέρες
Αναχώρηση : 16,17,18/4 & 4,5/6/20
Αθήνα
Μόναχο
0
Από€ 495

Έχετε ερωτήσεις;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.

210 3240101

info@multitravel.gr

Πρόσφατα Άρθρα

30 TIPS για να πεις ότι τα είδες όλα στο Λονδίνο
10 Νοεμβρίου, 2019
Εξερευνώντας τον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό
7 Νοεμβρίου, 2019
Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Αυστρία
2 Νοεμβρίου, 2019